Het Nederlandse voetbal heeft te lijden van de huizenmarkt, zegt Goldman Sachs.

Brazilië, Duitsland, Argentinië en Spanje bereiken de halve finales. En Brazilië verslaat Argentinië in de finale. Dat althans voorspelt de bank Goldman Sachs. Wereldkampioenschappen zijn aanleiding voor de bank om een rapportje over de relatie tussen voetbal en de wereldeconomie uit te brengen, de vijfde editie al weer.

Bankmedewerkers lieten een ingewikkeld rekenmodel los op voetbalresultaten sinds 1960.Volgens Goldman Sachs heeft Brazilië 50 procent kans om het WK te winnen, tegen tien procent voor Duitsland en 15 procent voor Argentinië.

Veel voordeel voor Brazilië

Brazilië scoort goed in een zogenoemde Elo-ranglijst van voetbalresultaten. En het scoort meestal sterk op WK’s. Bovendien heeft Brazilië nu thuisvoordeel. Sinds 1930 heeft het thuisteam 30 procent van alle WK’s gewonnen. En 50 procent van WK’s in traditioneel sterke voetballanden.

De medewerkers van Goldman Sachs hebben hun model ook toegepast op vorige WK’s. Volgens Goldman Sachs is er een “positieve en statistische verhouding tussen werkelijke en voorspelde uitkomsten” in het verleden, maar “is die verhouding niet heel erg nauw, omdat voetbal uiteindelijk een vrij willekeurig spel is.” Voor 2010 tipte GS bijvoorbeeld Brazilië als winnaar en Spanje als tweede.

Nederland maakt niet veel kans

De kansen van Nederland schat Goldman Sachs niet al te hoog in. Volgens de bank is er een duidelijk verband tussen de staat van de Nederlandse economie en de prestaties op het voetbalveld. Daar zit een zeker vertragend effect in: de crisis brak in 2008 los, en sinds 2010 doet Oranje het slecht.

Nederland maakte een duikeling op de FIFA-ranglijst: van tweede in 2010 naar 15e anno nu. Dat de Nederland lijdt onder een overspannen huizenmarkt en de economie krimpt terwijl de Duitse groeit, maakt de kans niet groter van Nederland zijn oosterbuur in Brazilië voorbijstreeft, merkt het rapport fijntjes op.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl